Vätternrundan - cykelträning
Jag ska alltså cykla Vätternrundan 12-13 Juni. Vätternrundan är 30 mil.
Sammanfatta min träning:
Den har kommit igång på ett ok sätt, hade gärna sett mig ute någon mer gång kanske, men har i alla fall knåpat ihop dryga 30 mil under några tillfällen. I en tid då almenacka och tid och viljan inte alltid går ihop så får man ibland välja att göra prioriteringar på vad som ska komma först. Ibland är det cykling, ibland blir det något annat.
Den viktigaste känslan jag fått ut under den här första månaden är att jag tycker att det är såå kul och såå skönt. Vilket jag till viss del är förvånad över. Jag genomförde vätternrundan år 2006 och då upplevde jag träningen som något som mest låg som en press och tog mycket tid. I år har jag även köpt en ny cykel vilket säkert påverkar en del. - Positiva vibbar än så länge.
Jag är lite samordnare för ett gäng som ska cykla rundan tillsammans, vilket innebär att jag planerat upp turer på ett program och sedan hoppas jag att det är någon mer än jag som kan. Jag har kört någon tur själv och några turer ihop med 1 eller två ytterligare personer. Det här med att köra tillsammans med andra värderar jag högt. Inte bara för att det kanske är lättare att komma upp i lite hastighet osv. Det ger även en dimension av social gemenskap och lite tid för allmän prat, vilket jag uppskattar mycket.
Allmäna funderingar:
Det här med långa turer ger många möjligheter. Inte bara att jag får möjlighet att se mig omkring runt Jönköping. Mycket fina vägar med härlig utsikt finns att tillgå. Jag får även en möjlighet att följa vårens framfart och hur växtligheten blir grönare och grönare för varje gång.
Att göra en monoton rörelse under lång tid ger en form av meditativ känsla och en otrolig avkoppling. Som en parantes kan jag säga att det exakt är samma teori man använder vid mental träning, meditation osv... Man försvinner lite från verkligheten och man når en otroligt skön avkopplingskänsla.
Kort sammanfattat: Jag uppfattar min cykelträning som en otroligt skön avkoppling och har gett mig mer positiva vibbar än vad jag kanske hade trott.
jag söker fler cykelmänniskor runt Jönköping at knyta till mitt nätverk och kanske cykla tillsammans med ibland.
Jag - Motionscoachen har gemensamma tider för träning om det är någon som är intresserad så är ni varmt välkomna: titta på www.motionscoachen.se ... och klicka fram till gemensamma träningar och tider.
Annars väl mött i vårsverige!
Träningstips 3 - Distanspass. Fettförbränning...
Jag har genom åren tränat inför ett flertal Vasalopp och är nu inne på träning inför Vätternrundan. När vi talar om sådana här aktiviteter som tar så lång tid att genomföra vad är nyckelträning för att klara av det? För enkelt generalisera så säger jag distanspass.
Generellt kallas träningspass som varar upp mot 2 timmar eller längre för distanspass. Vad händer under dessa pass i kroppen och hur ska man tänka kring dem?
Vad händer i kroppen?
Grundförutsättning i träning och vardag: Kroppen blir bra på det den gör, så enkelt är det alltid. För att förbereda kroppen på långlopp eller andra aktiviteter som tar lång tid så krävs givetvis att man tränar under lång tid. Förutom att man under timmar av cykeln, valkar in rumpan i sadeln och att man under långa längdskidpass lär kroppen att mala på med stakningen så händer det givetvs andra saker i kroppen.
Muskler och leder lär sig att vara aktiva under lång tid, uthålligheten och tåligheten ökar. Men det kanske viktigaste är att kroppen lär sig att hushålla med energi, mao lär sig kroppen att använda fett som energikälla i så hög grad som möjligt.
I vanliga fall har vi en energidepå av kolhydrater i kroppen som räcker för ca 1,5-2 timmars arbete (generellt). En kolhydratsladdning kan öka den tiden med kanske 20-30 min. Under distansträningspass lär man kroppen att arbeta under lång tid och därmed lär sig kroppen att "oj, jag är tvungen att hushålla med energin" - dvs använda fett i en allt högre utsträckning.
Ju mer tränad du är - desto effektivare med energiåtgången - ju mer fett - kolhydraterna räcker under en längre tid.
Hur genomföra distanspass?
Generellt bas kan sägas var att i "lugnt" tempo bara köra på. Lite bättre förklaring: Det är här inte meningen att samla på sig någon mjölksyra eller någon direkt "hög" puls. Pratatempo brukar vara ett lagom utgångsläge.
Prattempo - "snacka-tempo": Du ska kunna föra en lagom dialog samtidigt som du arbetar - korta meningar men utan vidare ansträngning.
För att göra sådana här pass roligare kan man med fördel träna tillsammans med andra. Det viktigaste under distanspass är egentigen inte själva tempot eller hur långt man åker, utan snarare hur lång tid man håller på.
För att just statiskt prata distanspass kan ajg säga att det kanske itne finns en mening med att köra intervaller under dessa pass, då kroppen i dessa fall kommer ur rytm med fettförbränning mm.... Men blir passet roligare genom vissa små intervall-perioder (ja, ofta), är det säkert så att det blir mer "match-likt" / liknar tävlingsscenariot mer (ja ofta det också).... Blanda in lite små intervaller för att få kroppen att "tänka om" och för att det ska hända något i malandet. Det gör träningen roligare och det lär kroppen att "alltid vara på hugget". Däremot så ska det inte under ett längre distanspass vara fokus på själva intervallerna utan då är det tiden igång som är det viktigaste.
Optimera sitt distanspass
Jag generaliserar lite grann här känner jag: Är man en elit som riktigt vill optimera sitt distanspass ska man hitta sin givna puls (träningsnivå) som liger precis under mjölksyratröskeln och sedan bara mala/köra på i samma nivå hela tiden.
Lycka till!
kolla gärna in www.motionscoachen.se
Vid frågor: [email protected]
// Motionscoachen
Periodare...
Kan väl bittert erkänna att det var alldeles för länge sedan det var någon aktivitet på skrivarfronten för mig. - Har tänkt att sätta mig, men haft annat för mig istället och kommit med bra undanflykter till varför det inte blev av just idag. Med lite distyans så kan jag såklart säga att klart att tiden fanns där, men men men....
Det värsta är att jag även är precis så när det gäller min träning. Vissa perioder är jag fokuserad och allt bara flyter på med bra vanor och sköna träningspass. Sedan händer något och vips så trillar jag av det flowet... Och sedan rullar dagarna och ibland också veckorna på fort innan man hittar tillbaka. Det här är något som jag vet inte bara drabbar mig - känner du igen dig?
Vad kan jag då ger för tips för att komma tillbaka:
Hitta dina specialla "bästa-aktiviteter" - Vad är det du tycker är den roligaste träningen? Blir lättast att komma igång med.
Planera träningen i almenackan - Den är för många av oss värd mer än vad vi kanske upplever den.
Träna tillsammans med andra - lättare att komma iväg om man är flera som ska träffas.
Tydligt mål med träningen. - Vad vill du uppnå med din träning?
Skriv någon form av träningsdagbok - Du ser både de positiva dagarna, men också de negativa.
För egen del har en vätternrundaanmälning gjort att jag nu hittat målet med att komma igång igen efter lite förkylning och annat prioriterat (rätt eller fel är en annan sak). Cykeln har rullat sina första mil och det är jättekul!
I dagarna som vart har jag även anmält mig till vasaloppet 2010 - är ju inte en dag för sent i alla fall... Men det fokus kommer längre fram
Vad ska du göra nästkommande vecka?
Ha det bra - nu dags för nästa period!