Träningsläger, Vasaloppet, Längdskidor 21-24 Jan, Orsa Grönklitt

Alla är välkomna!

Ja då är det äntligen datum spikat då Motionscoachen med gäng drar iväg på vinterns träningsläger på längdskidor. Torsdag-Söndag 21-24 Januari bär det av till Orsa Grönklitt för några dagar md lite stabil vinterskidåning, trevligt umgänge och allmän möjlighet till träningsinspiration.

Det blir ett liknande upplägg som förra året då vi var 8 st, med stomme i klubben som åkte. I år är det även möjligt för andra att följa med, utan koppling till klubben.

Orsa Grönklitt

torsd-sönd 21-24 Januari

Boende i fjällstuga

Resa med utgångspunkt från Jönköping, vill man ansluta på plats finns den möjligheten.

Pris kommer så småningom då det visar sig på intresset osv....


Jag kommer att erbjuda möjlighet till individuell (mindre grupp) träningsmöjlighet mot en extra kostnad om det finns intresse av det.

Ni är alla varmt välkomna!

Mer info - www.motionscoachen.se

Väl mött!

//Motionscoachen


Den nyköpta bilen...

Nu kommer en liten berättelse jag fick berättat för mig under en föreläsning för några år sedan på Örebro Universitet, då jag läste till hälsoutvecklare...

Tänk er in i situationen.

----------------
Du har köpt en NY bil, en riktigt kär ägodel. Man vågar knappt backa ut ur garaget för att riskera att den ska bli smutsig, repig eller få något onödigt stenskott. Man putsar och fixar och försöker hålla den ren och fin. Service är en självklarhet och körningen är lugn och fin. Skillnaden med den här bilen och hur det kanske ser ut i vårt (över)kommersiella samhälle är att det här är den enda bilen du kommer att äga. Det går alltså inte bara köra slut och köpa ny efter 3-4 år...

Hur behandlar du den här bilen tror du?

Jag tror att de allra, allra flesta skulle tänka sig en del för och värdera den här bilen tämligen högt. Jag tror att de flesta skulle ta det lugnt i körningen och behandlingen av den för att minska risken för onödiga risker och för att minska risken för skador och onödigt dyra servicebesök.

Jag tror även att service, oljebyte, tvätt, städ, däckköp mm skulle förekomma frekvent. För egentligen vet vi om att det är detta som gör att bilen håller sig hel, ren och framförallt säker för dig och dina passagerare. Det blir en planerad investering snarare än den stora onödiga kostnaden.

Det här är alltså den enda bilen vi kommer att få äga under vår livstid.

Skötsel, service och planerad lugn körning blir nyckelord för att den här bilen ska hålla sig fräsch, säker och fungerande under lång tid.

Jag tror inte att man kör bilen så hårt att den riskerar en motorskärning eller onödiga skador. Jag tror man värderar den här så högt och man verkligen klappar den på motorhuven efter en dag och säger "godnatt, nu ska du få svalna och vila några timmar".

Hur skulle du förhålla dig till behandlingen av en sådan bil?

-----------------------
Du kanske redan insett vart jag vill komma - Det är ju precis så VI är var och en av oss. Vi har fötts till den här världen med vetskapen om att det här är Jag - min kropp. Jag är ej utbytbar. 

Hur behandlar vi oss själva och våra kroppar i dagens samhälle?

Hur värderar du din service, skötsel och famförallt "svalna" och vila några timmar? 

Tyvärr har jag en uppfattning om att det är alldeles för mycket som prioriteras före dessa saker. "Egentid" ges ev när det finns lucka i almenackan och dessutom ska det orkas med. Risken för motorskärning är överhängande och fallen av utbrändhet och stressrelaterande problem är många. Våra kroppar är gjorda för rörelse, vilket i dagens samhälle inte är en given självklarhet.

Vi säger allmänt att utgifter för den här vården och servicen är alldeles för stora - framförallt tydligt vad gäller "uppoffring" av tid, men även va gäller kostnader för tandläkarbesök, besök på vårdcentral, gymkort, massage mm.

Är dessa utgifter verkligen stora kostnader - Är det inte investering för framtiden och för en tryggare körning för dig och dina medpassagerare.. Är det inte ofta så att du upplever en piggare, gladare och positivare känsla efter den här "uppoffringen".

Vad tycker du?
 
En investering för bättre hälsa, mer livsglädje för DIG och för indirekt för dina medpassagerare.

Hoppas det här väcker några tankar och funderingar

Ta hand om dig!

//Motionscoachen


Träning - Hur träna vid sjukdom?

Ja nu har man åkt på en riktig förkylning. Efter några nattpass då känslan var minst sagt sisådär och tankar gick till både feber och svininfluensa så har det hela nu mynnat ut i en förkylning och trötthetsdag. Jag kan inte rikigt säga vart den är på väg än. Hur ska man då tänka kring träning vid sjukdom/hängig/förkylning?

Det finns (som alltid) inga direkt enkla svar som är bäst för alla. Men några konkreta tankar och tips följer:

- Vid feber - INGEN träning eller ansträngning.

- Halsont. - Avvakta.

- Vid första dagarnas förkylning/hängig. Avvakta en 2-3 dagar för att se vad det tar vägen.

- Förkylning efter de första 3-4 dagarna. En allmän förkylning som inte vill ge med sig. Ok att börja försiktigt och lugnt. KÄNN EFTER!


Det är så svårt att säga bestämmt. En del vet med sig att "jag kan träna bort om jag känner at något är på gång" en del säger att "jag är lite krasslig, jag står över".

- Känn efter. Det är du som känner din kropp bäst. Börjar du röra dig och du känner att "nej, det här kändes inte bra" - Sluta. Välj samtidigt den intensitetsnivån som är lämpad. Det är trots allt stor skillnad mellan en promenad och ett intervallpass eller ett tung styrketräningspass. - Säger kroppen ifrån. Sluta då!

Sedan finns det givetvis andra faktorer man kan tänka på vid dessa situationer som också påverkar:

- Väderlek - kanske ibland skonsammare att vara inomhus än ute en fuktig och råkall höstdag.
- Efter passet - duscha,byt om till torra kläder
- Efter passet - fyll på med energi

Det gör ingenting att vila 1 eller 2 extradagar om man känner sig hängig. Sedan behöver det inte bli 2 veckor för att det är en segdragen snuva som itne vill försvinna.

Slutord: Det är bara du som känner dig och din kropp bäst. Lyssna på den!

Jag ska nu ta mig en kivi med nyttiga vitaminer och hålla tummar för att det ska gå åt rätt håll.

//Motionscoachen


RSS 2.0