Viktnedgång och fettförbränning - När på dygnet ska jag träna?
På morgonen innan frukost (kanske en kopp kaffe innan) och då genom en powerwalk i en timme......
Hört den förklaringen innan? Försökt själv? - Det finns en teoretisk grund för detta men jag ska (som vanligt) dribbla lite för att förklara och kanske göra det ännu mer kompicerat...
-----------------------
På morgonen är kroppen "tom" på energidepåer i form av kolhydrater, det här fyller vi på genom vår frukost. När kolhydratsdepåerna är slut, använder kroppen sin energireserv - Fett (eller protein, muskler). Där ligger teoretisk grund för att morgonpromenader före frukost är bra för fettförbränningen. - Sant. Under den här promenaden använder kroppen troligtvis en stor andel fett som bränsle.
Samma promenad vid en annan tidpunkt på dygnet kostar exakt lika mycket energi. - Sant. Har vi kolhydrater i kroppen använder kroppen en viss andel kolhydrater och en andel fett som bränsle.
Generell grundtanke: Ju bättre tränad kroppen är på att använda fett, desto större andel fett. Ju tuffare intensitet, pass - desto större andel kolhydrater. Kroppen blir bra på det den gör. Ju bättre tränad desto bättre är kroppen på att hushålla med energi, dvs fettförbränning. - En enkel metodik - Träna mer och längre pass - Kroppen bra på att hushålla med energi - Fettförbränning.
------------
I slutändan handlar det dock alltid om enkelt matematik: Inkomster kCal (kost) - Utgifter kCal (rörelse, aktivitet). I slutändan spelar det ingen roll om vi förbrukar 200 kCal på morgonen, efter lunch eller på kvällen. Äter vi mat motsvarande de 200 kCal så ligger vi fortfarande inte på minus och då heller ingen viktnedgång.
-----------------
Finns dock en pedagogisk / psykologisk tanke med morgonpromenad: Dels är en aktivitet redan gjord, ofta vaknar man till och känner sig pigg, fräsch under dagen. Man slipper då pressen med att jag måste göra något i eftermiddag/kväll.... Visst så skapar man fettförbränning, det går det inte att komma ifrån.
--------
Vad tycker motionscoachen? Vill man komma igång med sin fettförbränning/viktnedgång, samt komma igång med en rutin i form av rörelse så kan jag absolut rekomendera morgonpromenader 30-60 min (gärna närmare timmen).
Morgonpromenader: Vaknar till, en bra start på dagen, ökad pigghet, man har gjort en aktivitet redan tidigt på dagen, vilket inte bara är bra för samvetet utan även för att starta igång kroppen.
Måste man göra den före frukost eller på tom mage - Nej inte alls. Ta gärna något litet innan (banan, tallrik fil) och fyll på med en riktigt bra frukost, som är dagens viktigaste mål mat, efteråt.
Är det ett tuffare träningspass, styrketräning/kondition - Ät ALLTID frukost före - annars får du inte ut något av träningen då inte kroppen orkar.
--------
Slutsummering:
Det viktigaste är att det är något som blir av någongång på dygnet - När passar det dig?
Väl mött.
Motionscoachen.
www.motionscoachen.se
Behovet av semester/vila.
En vecka med sol, bad, utflykter, en del restaurangbesök är inte fel. - När det dessutom sker efter en period med mycket jobb och tillsammans med de personer som står en närmast läggs det till en ytterligare dimension i det hela.
---------------------------------------
Behovet av att komma bort ibland är för de flesta av oss stort. Det är först då man kan slappna av och släppa vardagens/hemmets alla sysslor och på riktigt koppla av. Att komma iväg kan såklart innebära allt från solvecka i Spanien, till dagar i sommarstugan, 3 månader i Thailand, weekendtrip till storstad eller Spa-helg i Loka Brunn. Var och en av oss har olika tankar och tolkningar över vad som är avkoppling och stressreducering för oss. Bara för att jag mår bäst av en helg med 10 mil längdskidor i ett Sälen med -10 grader, är det ju itne säkert att det är avkopplingen för alla.
----------
(Som en parantes) - Precis så fungerar i enkelhet begreppet stress för oss..... En händelse - en tolkning som föder en känsla. För vissa av oss blir det en utmaning som skapar motivation, för andra blir exakt samma händelse en press som skapar negativa känslor och i förlängningen ett försämrat resultat. - Ok, det var en parantes - mer om det en annan gång.
----------
Åter till behovet av komma bort på avkopplingsdag/dagar. Hur ser den närmaste tiden ut för dig? Finns det inplanerade luckor i vardagen för att skapa den här känslan. Ensam eller tillsammans med någon.
Fyll inte bara sommarsemester-veckorna med dessa stunder utan bli bättre på at försöka hitta dessa även i vardagslunken. - Här laddar vi batterier, får upplevelser och minnen, vårdar relationer, får tid att läsa en god bok!
Nu när sommaren närmar sig hoppas jag att ni alla får tid tillavkoppling och sköna stunder.
Tills dess - Njut av vardagen och hitta små stunder av njutning även där!
- Jag hade min stund idag då det blev en timme i solen på balkongen med en kopp kaffe.
Allmän dagsrapport - hälsa, välmående, träning
Men en stor anledning till det här är ju att när man pratar råd kring träning, viktminskning mm så är det ju ett så komplext system. Ska jag därefter (vilket jag gärna vill) förklara varför jag resonerar som jag gör blir det väl ändå svårare att hålla det kortfattat. Hoppas att det är någon därute som tycker att det är intressant med längre texter.
En spontan reflektion (med en inbakad suck) är alla kvällstidningars "enkla tips" för hur ska man nå målet på så kort tid som möjligt. För riktigt bra råd går det inte bara att ge ett enkelt tips. Vänder man dock på resonemanget så finns det jätteenkla tips kring träning att ge.
1: Aktivera kroppen
2: Variera din typ av aktivitet (vardagsmotion, träning mm).
3: Hitta det som är roligt
4: Få en regelbundenhet
5: Njut av det du gör
Ja så enkelt är det!
Jag misstänker dock att det kommer långa inlägg även i fortsättningen - Det är mycket roligare att skriva =)
---------------
Provade Kettlebells igår på gymmet för första gången - ska utforskas närmare. Mycket spännande och ger möjlighet till något som jag värderar MYCKET - funktionell träning, kroppen som redskap, stort rörelseomfång och mycket bålstabilitet.
---------
Nu ska det bli ett lagom lugnt joggingpass - mest för att komma ut och få lite luft och få svettas ut lite "skit" - Ger en ökad energi efteråt.
---------
Njut av våren och passa på att vara ute i sol, värme och samla energi!
Tack för nu
Motionscoachen
Träningstips 4 - Effektiviser träning inför långlopp - kortpass/intervallpass/puls
Ur fettförbränningsynpunkt - Mycket skonsamt och effektivt
----------------------------
För att slå lite grillor i huvudet ska jag nu skriva att för att effektivisera sin träning inför ett långlopp, men även i en fas där målet mer är viktminskning, allmänträning osv bör man i mellanåt lägga in pass som inte fokuseras på tid och sträcka utan på att det då ska vara högre puls (för många på ren svenska "jobbigare").
ett träningspass på 40-60 min där man fokuserar på en uppvärmningstid på kanske 10 minuter och sedan att det fokuseras på att ligga så nära mjölksyratröskeln som möjligt.
Vad händer under dessa pass?
Som jag skrivit i tidigare inlägg om intervallträning och betydelsen av det så handlar det om att hjärtat får jobba hårdare, dvs muskeln (hjärtat) blir starkare och lär sig pumpa ut mer blod per slag, vilket samtidigt innebär att kroppen får ut mer syre i mukulaturen och att vi höjer mjölksyratröskeln. På ren svenska säger vi att konditionen blir bättre.
I dessa tuffare intervaller ställer det även krav på att muskulaturen är stark. Dvs under dessa pass blir vi även starkare i muskulaturen.
Slutsummering.
För att kunna cykla runt vättern (även andra långlopp) gäller det att lära sig sitta på sadeln under lång tid (valka in rumpan), trampa tramptag under lång tid samt att behålla energin så länge som möjligt. - Långa träningspass är nyckeln.
För att kunna cykla runt vättern (även andra långlopp) och att orka i uppförsbackar eller att kunna vara med och växla tempo ibland krävs det att kroppen har en bra kondition (dvs hjärtat/puls/syre) samt att musklerna är så pass starka att de hänger med på en sådan växling. - För det här behövs träningspass som mer har fokus på tempo / intervall.
En ibland missuppfattning som är värt att tänka på:
Oavsett vilken av dessa träningspass som genomförs behöver kroppen vila mellan passen. Ett tuffare pass me högre puls och mer mjölksyra upplevs av många som mer tuffare för kroppen än ett distans pass och ger per automatik gärna en vilodag efteråt.
Även ett distanspass sliter på kroppen och ska ges vila efteråt. Känn efter hur kroppen känns, fyll på med rikligt med energi. Grunden är att en tränad muskel bör vila 48 timmar innan den belastas igen - det är en tumregel att följa.
--------------------
Lycka till med era mål och se positivt på tillvaron.
Du har ett eget val och du kan!
// Motionscoachen